en it hu fr

játékok és mesék textilből


Márc
9

még mindig a gyerekrajzokról

Ahol gyerek van, ott általában hatalmas mennyiségű gyerekrajz is születik. Nálunk néha naponta akár tucatnyi is. És mindegyik annyira gyönyörű, annyira helyes! Mindegyik másképpen szép. És mindegyikben ott rejlik a pillanat, és az alkotás pillanatának minden hangulata, gondolata….

Naponta tucatnyi rajz! És nincs szívem kidobni őket, de elég komoly levéltárosi ismeretekre van szükség, hogy ezt a szinte végtelen mennyiségű rajzot megfelelően rendszerezze, tárolja az ember. És az pedig külön nehéz feladat, hogy közben szem előtt tartsuk a legszebbeket. Mert a fal egy idő után megtelik, és igen nehéz a legújabbaknak mindig helyet szorítani…. Régebben beszkenneltem őket, és a képeket beraktam a félévente készülő családi albumba. Ez működik, szívesen visszanézzük a képek között a rajzokat is, de valahogy szerettem volna több, újabb életet adni a legszebb rajzoknak.

Mert azt gondolom, hogy az egyik legjobb módszer a gyerekkor emlékeinek megőrzésére, ha a legkedvesebb rajzokat kiemeljük: van, amelyikből képet, vagy párnát, vagy falvédőt hímzek, és van, amelyiket megvarrom, és baba, vagy puha alvópárna készül belőle.

 

 

És mivel ezeket a képeket ők találják ki, így különösen szeretik a rajzaikból készült figurákat. Gyakran együtt dolgozunk rajtuk, így átéljük a közös munka, a közös alkotás örömét is, ami persze inspirálóan hat újabb és újabb rajzok és figurák elkészítésére is. Csak a varrógép bírja!

     

Áron halacskája például egy tolltartó belsejét díszíti.
   
Így született a „hernyópárna is”, mert Emma különösen szívesen rajzolta ezt a színes, kalandos kis állatfigurát. És nem mellesleg gyerekszobai dekorációnak is kiváló!


Márc
9

Esti mese - kicsit másképp...

Az esti mese szent és sérthetetlen! A legtöbb családban az esti rituálé része. Mert mesét hallgatni jó! A mese alapvető fontosságú. A mesében minden benne van. Az egész világ és minden tanítás. Van benne jó, és van benne rossz, élet, halál, igazmondás és hazugság. A királyfik világgá mennek és szerencsét próbálnak. Megküzdenek a sárkánnyal, és megkapják jutalmukat. A mese azért csodálatos, mert nem arra tanít, hogy a világ veszélyes, tele van félelmetes sárkányokkal és boszorkányokkal és ezektől félni kell, hanem arra, hogy a világ veszélyes, valóban tele van félelmetes sárkányokkal és boszorkányokkal, de a királyfi megküzd velük. A mesék dinamikája csodálatos!  

   
És a gyerek, miközben hallgatja a mesét, a szülei hangján szívja magába ezt a tudást. És ez a közös élmény alapvető. Nagyon fontos. De mesélni sokféleképpen lehet. Ha már nagyobbacskák a gyerekek, szívesen mesélnek ők maguk is. Mint a mieink is. Lerajzoljuk a meséket, kivágjuk a figurákat, sokféleképpen játsszuk el a történetet. 
 
Így született a mesefalvédő ötlete. Vagyis egy falvédő, ami segít a mesélésben. A szereplők külön figurák: lehet mozgatni őket, és egy kis mágnes segítségével a falvédő különböző helyein „rögzíthetők”

Az első mesefalvédőnk a Borsószem Királykisasszony története. A falvédő-színpad középpontjában természetesen az ágy van, a rengeteg színes matraccal. Nagyon vidám dolog ennyi színes csíkot varrni... A csíkokat csipkével díszítettem, így igazán királykisasszonyhoz méltó az ágy!

A matracok alatt egy zöld fagolyó tölti be a borsószem szerepét. 

 

 

     
Természetesn fontos szempont, hogy a falvédő vidám és szép is legyen. Szemet gyönyörködtető. Hiszen nemcsak eszköz, hanem a gyerekszoba dekorációja is.Nagyon figyelek a részletek kidolgozására, sok a kézzel hímzett részlet. Sok más részlet mellett kézzel hímeztem az ágykeretet, a létrát, a trónokat és a trónok feletti koronát is. Fontos, hogy miközben játszanak a gyerekek, a figyelmük néha megakadjon egy-egy apró részleten, amit korábban esetleg még nem is vettek észre.

   
   A falvédő bal szélén van a palota ajtaja, ha kinyitjuk, a kinti csillagos éjszaka látható. Mellette a trónszékek, ezeken ülhet fontos döntéshozatalkor a királyi pár. A jobb szélén pedig az esküvő színhelye: egy terített asztal a romantikus rózsaablak alatt. A háttérhez egy képzeletbeli, kicsit gótikus kastély adta az inspirációt, az oszlopok választják el egymástól a jeleneteket.


  

A szereplők most nyuszik lettek, mert a gyerekek éppen „nyuszikorszakukat” élték. És minden szereplő erős karakter, de természetesen a jellemüket mesélés közben árnyalni is lehet…

     Hát mit mondjak? Borsószem királykisasszony meséje nálunk néha egészen átalakul. És persze nem mindig csak mesélésre használjuk a figurákat, játszani is ugyanolyan tökéletesen lehet velük, mint minden más játékkal. És ha éppen se nem játszanak velük, és nincs meseidő se, akkor a falvédő zsebeiben pihenhetnek a nyuszik, és készülhetnek a következő fellépésükre….   Itt egy zseb részlete látható. A zsebek mindig ablakok, ebben az esetben szép, aranyban csillogó, gótikus ablakok.
És még egy gondolat: a mesélés nagyon fontos az olvasás előkészítéséhez is. Segít megtanulni a „lineáris” figyelmet. A mai gyerekek nagyon sok vizuális ingernek vannak kitéve. A képek és mozgóképek egy időben hordoznak több információt, míg a szövegek (akár hallgatva, akár olvasva), egészen más típusú figyelmet és türelmet igényelnek. Ezért fontos, hogy a gyerekek ne csak hallgassák, hanem maguk is mondják a történeteket. A történetmondás egy „időfolyam”, a jeleneteket, a mondatokat időrendi sorrendbe kell tenni, és ez különösen fejleszti a gyerekek gondolkodását. Örök igazság, hogy írni olvasva lehet megtanulni, olvasni pedig történeteket hallgatva…. Ezért is szent és sérthetetlen az esti meseolvasás!
 


Márc
21

Születésnaptár

Nagy a család, és nehéz fejben tartani a születésnapokat? Íme egy vidám és dekoratív megoldás: a születés-nap-tár.


Feb
17

Képzeletbeli barátok

A drámafoglalkozásokon gyakran játszunk improvizációs gyakorlatokat. Van, hogy szerepkártyákat osztok, és a történetet a gyerekek a meglévő szereplőkkel találják ki, de van, hogy ki-ki a saját maga által kitalált szereplő bőrébe bújhat.

Egy alkalommal úgy játszottunk, hogy a gyerekek lerajzolták a képzeletbeli barátaikat, akikkel szerettek volna eljátszani egy történetet, ám a rajzok meglehetősen „sérülékenynek” bizonyultak, és nem nagyon bírták a gyerekkezek több órás szorítását. 

  

Így született az ötlet, hogy inkább megvarrom a képzeletbeli lényeket, hátha így tartósabbak lesznek. Őszintén szólva, magam sem gondoltam volna, hogy ekkora siker lesz! Főleg, mert az utómunkálatokat (a tömést, és a lezáró varrást) a gyerekekkel együtt csináltuk. Hát, az a hatalmas lelkesedés, és önfeledt öröm – bizony nagy meglepetés volt!

Ekkor döbbentem rá, hogy ez mennyire jó móka. Nem pusztán nagyszerű játék, ez sokkal több ennél: a rajzok már önmagukban is nagyon sokat elárulnak a gyerekek érzéseiről és lelkivilágáról, és ha ezek a képzeletbeli figurák testet is öltenek, vagyis valódi barátokká válnak, akkor sokkal közelebb kerülnek a gyerekek szívéhez, mint a készen vett babák vagy plüss állatok. Hogy miért? Egyszerűen, mert az ő képzeletükben születtek meg, és a legbelső érzéseiket, vágyaikat hordozzák magukban!

  

Vagyis a rajzból lett babák, állatfigurák remek társak minden játékban, és nagyon sokat segítenek a félelmek, szorongások oldásában is.

Azóta is minden egyes megvarrt képzeletbeli barát nekem is hatalmas boldogság, hiszen valami olyasmit adok általa a gyerekek kezébe, ami egyedi, csodálatos, és csak az ő sajátjuk! És látni a gyerekek önfeledt örömét, hát ehhez tényleg kevés dolog hasonlítható! 


Feb
16

Babaszoba

Jaj, a régi padlások hangulata! A millió, régen elfelejtett kincs!!!! Még mindig itt él bennem az izgalom, ahogy a nagymamám régi dobozai között kutattam – többnyire titokban. A kedvenceim a régi bőröndök voltak, és persze a bennük rejlő millió régi holmi. Gyönyörűségek, ruhák, csecsebecsék, ismeretlen funkciójú használati tárgyak, és már szárnyalt is a fantáziám, megállíthatatlan volt a játék.

 

      

 
  A régi bőröndök szeretete azóta sem múlt el, de nem tudok újabb és újabb régi padlást varázsolni. Viszont talán sikerül megőrizni a felfedezés örömét, és párba állítani a múltat és a jelent. Ezért kezdtem bele a régi bőröndök átalakításába. Szerencsére bolhapiacokon olcsón be lehet szerezni sok régi, megannyi történettel teli bőröndöt, és „csak” bele kell képzelni a játékot.
   És én babaszobákat álmodtam, meleg, puha és szép otthonokat a gyerekek kedvenc babáinak. Régi hangulatú, romantikus kis fészek, ahol a napi játék után (vagy közben) a babák édes álomra hajthatják a fejüket! Az első ilyen bőrönd Emma negyedik születésnapjára készült, és azóta is az egyik kedvenc játék.

 

 
A bőröndszoba apró zsebeket rejt, ide lehet eltenni a babák és a gyerkőcök titkos kincseit, no meg a falakat a gyerekek kihímzett rajzai díszítik. Ezzel is emléket állítva a gyorsan múló gyerekkornak….    
 

2019 Október

M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
« Márc